Çiçek Aranjmanı Nedir?

Çiçek Aranjmanı Nedir?


Çiçek aranjmanı, taze veya kurutulmuş çiçekleri görsel anlamda daha zarif ve hoş bir görüntü haline getirebilmek için çeşitli çiçek ve unsurların birleşimidir. Çiçek aranjmanı nedir sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz. Bu aranjmanlar birçok farklı boyut, şekil ve stilde hazırlanabilir. Sadece özel günler için değil, her zaman sevdiklerinizi mutlu edebileceğiniz özel tasarımlarda aranjmanlar yaptırabilirsiniz. Ama elbette ki tüm özel günler için çiçek aranjmanlarının yeri çok daha özel ve farklıdır. Çünkü tamamen sizin istekleriniz doğrultusunda kişiye özel tasarlanabilir. Tek bir çiçek türü kullanılabilir veya hediye etmek istediğiniz kişinin neyi seveceğini düşündüğünüze bağlı olarak bu çiçeklerin bir kombinasyonunu kullanabilirsiniz.


Çiçek Aranjmanları Nasıl Hazırlanır?

Sevdiklerinizi düşünerek onlara kendilerini değerli hissedebilecekleri hediye olarak çiçek düşünebilirsiniz. Bu çiçekleri de çok daha etkileyici ve büyüleyici hale getirebilmek için çiçekçilerden özel bir tasarım olan aranjmanlardan faydalanabilirsiniz. Tabi ki bu çiçek aranjmanlarının da belli başlı hazırlanış taktik ve püf noktaları vardır. Siz sadece sevdiğiniz kişinin beğeneceği çiçek seçimini ve bu çiçekle beraber daha hoş görüneceğini düşündüğünüz yeşil yaprakların tercihini yapıp gerisini çiçekçilerin maharetine ve tasarımına bırakabilirsiniz.

Çiçekler genellikle dikey, yatay, üçgen, hilal veya oval düzenlemeler dahil olmak üzere birkaç temel tasarım aşamasında düzenlenir. Çiçek aranjmanının malzemeleri, genişlik ve yüksekliğini oluşturmak ve çiçeğin bir duruşunu belirlemek adına tasarımda kullanılan ana parçalar olan hat malzemelerini içerir. Sonrasında, seçilen çiçekler yani ana karakter aranjmana eklenir. Gül, zambak ya da şakayık gibi form çiçekler olabilir. Ardından tasarımın hatları oluşmaya başladıktan sonra ana karakter olan seçmiş olduğunuz çiçeğin son rötuşları olacak olan daha küçük başlı çiçekler veya ikincil yeşil yapraklı bitkiler yerleştirilir. Dolgu çiçekleri isteğe bağlıdır ve en son aşama ya da adım olabilir. Çiçek aranjmanına doku eklemek için ise yosun veya asma gibi çeşitli malzemeler tercih edilebilir. Burada vurgu, tek bir odak noktası veya tek bir rengin etkisi olabilir. Zıt renkleri de kullanabilirsiniz, birbirine yakın olan uyumlu renkleri de. Sadece hayal gücünüz ile bunu gerçeğe dönüştürün.


Çiçek Aranjmanlarının Etkisi Nedir?

Çiçekler birine hediye edilebilecek en özel şeydir. Hediye ettiğiniz kişiyi mutlu etmekle kalmaz onun ruh halini de olumlu yönde etkiler. Peki çiçek aranjmanlarının etkisi neler hissettirir. Çiçek aranjmanları dekorasyondan daha fazla şeyi barındırır ve hissettirir. İşte çiçek aranjmanlarının her durum için değerli ve özel olmasının bazı nedenleri;

·       Yaratıcılık ifadesi: Herhangi bir çiçeği düzenlemek ve tasarlamak yaratıcılığın bir göstergesi ve bir sanat eseridir. Çiçek aranjmanı hazırlarken tüm beceri ve yeteneklerinizi nasıl kullanmak istediğiniz tamamen size bağlıdır. Yapmış olduğunuz tasarımda tamamen sizin yaratıcılığınızı ortaya koyacak bir imza atmalı ve bunu somutlaştırmalısınız.

·       Yüksek Enerji: Bazı çiçekler mest edici renkleri ve kokularıyla farklı bir enerjiye sahiptir. Bu çiçeklerin de aranjmanlı olanları, sıkıcı bir ev ya da odayı canlandırıcı ve etkileyici bir hale getirme özelliği vardır. Ve dolayısıyla bu özellikleriyle o alanın enerjisini arttırabilirler. Çiçek aranjmanlarında bazı renkler özellikle turuncu ve kırmızı gibi renklerin enerjiyi arttırdığı, mavi ve yeşil renkli çiçeklerin ise sakinlik ve dinginlik gibi hissiyatları ortaya çıkardığı kanıtlanmıştır.

·       Pozitiflik: Çiçekler, ruh halimizin iyi olması konusunda önemli rol oynar. Bazen zorlu şeyler yaşıyor olabilir ve kendimizi daha iyi hissedebilmek için pozitif bir şeylere ihtiyaç duyarız. Tam da böyle bir anda kapımıza gelen kocaman bir çiçek aranjmanı bir anda üzerimizde pozitif bir etki yaratarak mutlu olmamızı sağlar. Çiçeklerin tüm duygular üzerinde pozitif bir etkisi vardır.


Farklı Çiçek Aranjmanları Şekilleri

Çiçekler, kelimelerin iletişim kurmada yetersiz kaldığı noktalarda devreye girebilen ve verilmek istenen mesaj için bir ifade aracı olarak kullanılmıştır. Bu nedenle çiçeklerin bazı özel günler için bir gelin gibi özenle hazırlandığı bazı durumlar vardır. Sevgililer günü, yıldönümleri, anneler günü, mezuniyet günleri, düğünler, iş tebrikleri gibi kutlamaya değer birbirinden farklı bir sürü özel gün bunlardan sadece bir kaçıdır. Bu özel günler için genellikle çiçek aranjmanları da tercih edilir. Ve bu aranjmanların farklı çeşitlilikte şekilleri vardır. Bunlardan bazıları şöyledir;

·       S şeklinde çiçek aranjmanı: İsminden de anlaşılacağı üzere bu çiçek aranjmanı S harfi şekline uygun bir biçimde tasarlanır ve Hogarth Design olarak bilinir. Bütün özel günler için veya evinizin özel bir köşesinde hoş bir dekorasyon için göz alıcı kıvrımlı bir şekilde sunulur. Son derece zariftirler ve sofistike bir çiçek aranjmanı olarak insanı kendine hayran bırakırlar. Çiçeğin öne çıkmasını sağlayacak etkinlikte yapraklar dolgu malzemesi olarak bu zarif çiçeğe eşlik eder.

·       Yatay şekilde çiçek aranjmanı: Genellikle organizasyoncular ve birçok çiçek şirketi bu çiçek aranjmanını kullanır. Bu yüzden yaygın bir aranjman çeşididir. Ortanca ve papatyalar hoş kokuları ve renkleriyle kendilerini bu yatay tasarımda ortaya çıkarırlar. Çiçeklerin farklı tonları, renkli, pastel ya da zıt renklerle belirli bir sıra veya zikzak şeklinde düzenlenebilir. Genelde masa üstü özel bir gün veya organizasyon için oluşturulur.

·       Dikey çiçek aranjmanı: Vazolar, sepetler, hoş kutular veya buketlerde de çoğunlukla kullanılan çiçek aranjmanlarının bir çeşididir. Farklı renkte ve türde çiçeklerin sınırsız bir hayal gücü ile kullanıldıkları bu çiçek aranjmanı yaygın olarak uzun saplı ve yapraklı çiçeklerden oluşur. Çiçeklerin ruhunu yansıtan ve yaratıcılıkla ortaya çıkan bu tasarımlar genellikle özel günler ve doğum günleri için tercih edilir.

·       Üçgen çiçek aranjmanı: Bu çiçek aranjmanı daha çok düğünlerde, tebriklerde ya da törenler de kullanılır. Ve adıyla bağlantılı olarak üçgen şeklinde tasarlanmaya çalışılır. Ana malzeme olan seçilen çiçek önce yerleştirilerek, eklemelerle beraber yardımcı kombinasyonlarda aşağı doğru hareketlendirilerek ortaya zarif ve gösterişli bir aranjman çıkartılır. Bu aranjmanlar çok renkli veya sade tonlarda tercih edilebilir.

·       Oval şeklinde çiçek aranjmanı: Bu çiçek aranjmanı çiçeklerin muhteşem dokusu ve yapraklarıyla oval şeklinde tasarlanarak oluşturulur. Çiçekler, dolgu malzemeleri ve buketler kesilip kırpılarak cam vazo, sepet ya da kutu gibi malzemelere özenle yerleştirilir. Ortaya farklı ambiyansta bir çiçek aranjmanı çıkar. Bu aranjman iç dekorasyon ya da organizasyon gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılır.


Sık Sorulan Sorular

 

Çiçek Aranjmanları Canlı Çiçeklerden mi Oluşur?

Çiçek aranjmanları tercih ettiğinizde sadece canlı çiçeklerden değil kuru çiçeklerden de faydalanabilirsiniz. Hatta bu kuru çiçekler solmadığı için daha uzun ömürlü olacak ve evinizin bir köşesinde hep kalacaktır. Canlı çiçek aranjmanları ise kokularıyla sizleri daha çok büyüleyecektir.

Çiçek Aranjmanları Kimlere Hediye Edilir?

Çiçek aranjmanları birçok özel gün için kullanılır. Ve hediye etmek istediğiniz tüm kişilere göre özel olarak tasarlanabildiği için herkese hediye edilebilir. Daha çok annenize, kutlamak istediğiniz bir doğum günü sahibine veya hoş bir ev hediyesi götürmek istediğiniz bir yakınıza hediye edilebilir.

En Yaygın Olan Çiçek Aranjmanı Hangisidir?

Çiçek aranjmanları genel olarak tüm özel günler için kullanılır. Fakat en çok tercih edilen çiçek aranjmanı genel olarak dikey şeklinde oluşturulmuş çiçek buketleri ya da vazolu çiçek aranjmanlarıdır. Nişan, özel gün, yıldönümleri ya da iş tebrikleri için yaygın olarak tercih edilir.




Diğer Yazılarımız