Orkide Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?


Orkide çiçeklerinin bakımı için illa bir uzmanlık alanınız olmasına gerek yoktur. Bu muazzam güzellikteki çiçekleri herkes çok seviyor fakat çoğu kişi ya bakımının zorluğundan ya da daha önce bakamadığını ve çiçek açtıramadığını düşündüğünden vazgeçiyor. Hem ihtişamlı çok sevilen hem de göz korkutan bir çiçek olmuştur. Korkmayın orkidelerin hep güzel ve çiçekli kalabilmesi için sadece bazı önemli noktalar vardır. Bura da sizin inanılmaz bir çiçek bakımı bilgisine değil tutarlılığınıza ihtiyaç vardır. Orkide çiçeğinin bakımı için önemli noktalar şunlardır:

1.    Orkideniz İçin Işık Alan Bir Yer Seçin

Evet orkideler ışığı severler fakat onları çok çabuk kurutan sert ve doğrudan ışığı sevmezler. Parlak ama dolaylı ya da az güneş alan bir nokta da çiçeklerini size açarlar ve kucaklarlar. Yani sızmalı bir güneş ışığını çok severler. Doğu cephesine bakan pencereler orkideler için uygundur, çünkü sabahın ilk saatlerinde çok sert olmayan bol miktarda güneş ışığı alırlar. Eğer orkide çiçeğinizin yaprakları kararmaya başlıyorsa biraz daha ışığa ihtiyacı var demektir.

2.    Doğru Saksı Tercihi Yapın

Orkide çiçeğiniz için doğru saksı seçimi yapmak da oldukça önemlidir. Bu güzel ve narin çiçekler sadece kendisinin olduğu büyük ve geniş saksılarda çok daha fazla rahat eder ve kökleri toprağa iyice tutunur. Orkideler için en uygun saksı seçeneği şeffaf saksılardır. Dış yüzeyi kapalı olan saksılarda da yetişebilir fakat şeffaf orkide saksısı, çiçeğinizin kendisinin güneş görmesinin yanı sıra köklerinin de bu parlak ve doğal ışıktan faydalanmasını sağlayacaktır.

3.    Orkidenizi Düzenli Sulayın

Orkide çiçeklerinizin elbette sulanmaya ihtiyacı vardır. Bu özel çiçekler tropikal ormanlarda ağaç köklerinden yaşadıklarından dolayı nemi severler. En doğru sulama için oda sıcaklığındaki su ile sulamadır. Orkide çiçeğinizi sularken onu saksısından çıkartın, sulama işlemini tamamladıktan sonra saksıya geri koymadan önce tamamen kurumasını bekleyin. Orkideler az sulandığında ölmezler ama çok sularsanız çürür ve ölürler. Su az miktarda tutularak toprağına dökülmeli. Orkidelerin yapraklarını fısfıs yardımı ile buğulamak doğru olmayabilir çünkü bu durum onların lekelenmesine ve çürümesine yol açabilir.

4.    Kışın Orkide Bakımı

Kış ayları orkide çiçekleri için biraz riskli olabilir. Çünkü bahsettiğimiz gibi orkideler nemli ortamı sever kuru hava onlar için uygun değildir. Kışın orkidenizin bulunduğu odanın nemli olmasına özen göstermelisiniz. Orkide çiçeğinizin bakımını yaparken burada şeffaf saksının bir avantajı da köklerini görebilmenizdir. Eğer orkidenizin köklerinin kurumaya başladığını hissederseniz, çiçeğinize ihtiyaç duyduğu ek nem uygulamak için sulama rutininizi değiştirebilirsiniz. Orkideniz için kışın gerekli özeni gösterirseniz baharda yeniden çiçeklenip açması için ona can vermiş olursunuz. Asla çiçeklerini döktü diye ondan vazgeçmeyin. Orkide çiçekleri bir bebek gibi sürekli ve titiz bir bakıma, ilgiye ihtiyaç duyar.

5.    Orkidelerinizi Gübreleyin

İlkbahar ve yaz aylarında orkidelerinizi haftalık olarak gübrelemeniz gerekmektedir. Bu gübreleme, orkide çiçeklerinizin sağlıklı ve neşeli bir şekilde çiçek açmalarını sağlar ve güzelliklerine güzellik katar. Daha sağlıklı ve canlı görünmelerine katkıda bulunur. Orkidelerinize eşit miktarlarda nitrojen, fosfor ve potasyum karışımı vermek için dengeli bir sıvı gübre kullanın. Gübreyi çeyrek kuvvette karıştırarak doğrudan saksının içine uygulamanız gerekmektedir. Bu gübrelemeyi orkideleriniz çiçek vermeyi bırakana kadar uygulamalısınız. Orkide çiçek vermeyi bıraktığında, gübrelemeyi bitirmelisiniz.

6.    Orkidelerin Oda Sıcaklığına Dikkat Edin

Orkideler, 18-24 °C (65-75 °F) arasında tutulmaları gerekir. Orkidelerin çok fazla soğumaması için termostatınızı gece sıcaklığında 16 °C’nin üzerinde tutmaya çalışın. Sıcaklığın ise 85°C’nin üzerine çıkmadığından emin olun. Çünkü bu durum orkide çiçeğinizin kurumasına ve solmasına neden olabilir.

7.    Orkidelerde Havalandırmaya Dikkat Edin

Orkide çiçeği için hava sirkülasyonu sağladığınız taktirde yazları sıcak ve bunaltıcı günlerde çiçeğinizi serin tutar ve nemi korur. Kış aylarında ve sonbahar aylarında ise arada havalandırma sağlayarak hafif bir esintinin pencerelerinizden içeri girmesi çiçekleriniz için iyi olacaktır. Yani orkide çiçekleri dediğimiz gibi çok narin çiçeklerdir ve ne çok kuru havayı severler ne de çok fazla nemi. Hava sirkülasyonunu iyi dengelemezseniz nemi çok fazla hapsedebilir ve bu durumda mantar ya da bakteri oluşumuna neden olabilir.


Doğru Orkide Yetiştirme Malzemesini Seçmek

Orkideler aslında normal saksı toprağında büyümezler. Orkidelerin saksıları dar ve yeterince hava almıyor. Bu sebeple saksılar aslında sadece orkidelerin köklerine tutunacak bir malzeme oluyor. Orkidelerin birçoğu tek bileşenli bir ortamda büyüyebilir ya da bazı orkide çeşitleri sadece belirli malzemeleri tercih eder. Orkide çiçekleri normal saksı toprağı yerine genellikle perlit, vermikülit, sphagnum yosunu ve parçalanmış ağaç kabukları gibi kombinasyonlarda yetiştirilir. Bunlar orkidelerin daha sağlıklı yetişmesini ve büyümesini sağlar.

Çiçekçiler, orkide aldığınız zaman sizi daha doğru bir şekilde zaten yönlendirecektir. Orkidelerin toprağı olarak tarif edilen toprak aslında normal her bitkide olan toprak değildir. Orkide toprağı aslında yukarıda saydığımız bazı malzemelerden oluşan bir karışımdır. Bazı orkideler dışında aslında hiçbir orkide çiçeğinde sıradan bir saksı toprağı ya da bahçeden alınmış bir toprak kullanılmaz. Orkide toprağı olarak kastedilen karışıma bazı örnekler verecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

·       Hindistan cevizi kabuğu

·       Şişe mantarları

·       Genişletilmiş kil agregası

·       Lav kayası

·       Perlit

·       Ponza taşı

·       Köknar, sedir, selvi gibi ağaçların kıyılmış kabuğu

·       Sphangum yosunu

·       Vermikülit

·       Srtafor

 Gibi malzemeler orkide topraklarının karışımında kullanılan çok çeşitli malzemelerdir. 


Sık Sorulan Sorular


Evde orkide bakımı nasıl olmalı?

Orkide bakımından önce orkideye belirleyeceğiniz yer çok önemlidir. Pencerenizin güzel bir gün ışığı alan yerine fakat doğrudan ışığa maruz kalmayacak bir yere konumlandırmanız gerekmektedir. Orkidelerin evde yetiştirebileceğiniz diğer bitki ve çiçeklerden biraz farklı gereksinimleri vardır. Orkidenizi sulamadan önce toprağının tamamen kuruduğundan emin olun. Orkidenizi ilkbahar ve yaz aylarında haftada birkaç defa çeyrek kuvvete kadar seyreltilmiş dengeli bir gübre ile gübreleyin.

Orkide Çiçeği Ne Zaman Sulanır?

Orkide çiçeği ne zaman sulanır sorusunun cevabından önce şunu söylemeliyiz. Bu çiçeğin kökleri sürekli nemli bir ortamda bulunmaktan hoşlanmaz. Bu yüzden zaman zaman orkide çiçeğinin kökleri kuruluk ister. Bu aşamada sulama zamanı doğru bir şekilde tespit edilebilir.  Yani orkide köklerinin kuruluğunu takip etmeli gerekirse sık sık kontrol etmelisiniz. Şeffaf saksıya koyduysanız zaten bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Saksınız şeffaf değilse de toprağa bir cisim batırarak kuru olup olmadığını ölçebilirsiniz. Bu toprak karışımın kuru olduğunu hissettiğinizde orkide çiçeğinizin sulanma vakti gelmiş demektir.

Orkide Nasıl Çiçek Açtırılır?

Orkide nasıl çiçek açtırılır diye merak eden çok kişi var. Orkideler her zaman ilk alındığındaki gibi bol çiçekli ve capcanlı olamıyor maalesef. Orkidenin çiçeklerini döktüğü bir uyku zamanı vardır. Hatta çoğu kişi bu dönemde çiçekleri tamamen dökülüp iki dalı kalan canım orkideleri direk atabiliyor. Sakın bunu yapmayın çünkü orkideleriniz tekrardan çiçek açmak için sizden bakım bekliyor. Orkidelerin bakımları doğru yapılırsa tekrar çiçek açabilirler. Bunun için orkidenin kendisi ve çiçeklerinin olduğu kadar köklerinin de hava alması gerekiyor. Besin çok önemli 15 günde bir orkide besini ile beslemelisiniz. Orkidelerinizi şeffaf saksılarda büyütmelisiniz. Yerine ve doğru ışığı alıp almadığına dikkat etmelisiniz. 



Diğer Yazılarımız