Şebboy Çiçeği Nedir? Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıldır?

Şebboy Çiçeği Nedir? Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıldır?


Şebboy Çiçeği Nedir?

Şebboy çiçeği, dilimize Farsçadan “Şebbuy” kelimesinin değişimi ile gelmiştir. Anlamı “Gece Kokusu” olarak bilinmektedir. Rengarenk olması ve çok güzel kokusuyla tanınır. Çiçeklerinin çokluğu ile görüntüsü adeta büyüleyici bir çiçektir. Sevgiyi ve saflığı temsil eden şebboy çiçeği, pek çok çeşide sahiptir. Çiçeklerinde uçucu yağ bulunması özelliği ile kokuları etrafa mükemmel şekilde yayılır. Yoğun çiçekleri tüm gövdesini kapladığı için dolgun çiçekleri ile görüntüsü insana ayrı bir huzur ve enerji verir.


Şebboy Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Şebboy çiçeği sevgiyi ve saflığı temsil eden çok güzel bir çiçektir. Kokusu adeta karanfili andıran bu çiçek, kokusu ve zarafetiyle herkesi büyüleyen muhteşem bir çiçektir. Farklı renk çeşitleriyle bulunduğu ortamı şenlendiren güzellikte enerji dolu bir çiçektir.

Şebboy çiçeğinin kendi içerisinde birçok çeşidi vardır. 3700’e yakın çeşidi ve 30 kadar cinsi olduğu bilinmektedir. Bu çiçek yılın her mevsimi yetiştirilebilir. Şebboy, süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde yetiştirilen otsu bir bitki türüdür. Kokusu insanı mest edecek güzelliktedir ve yaydığı koku özellikle kapalı ortamlarda ve geceleri daha da artar.


Şebboy Çiçeğinin Özellikleri

Şebboy çiçeği dik gövdeleri ve tek bir dalda birden fazla çiçeğinin olması ile adeta mızrak gibi bir görüntüye sahiptir. Çiçekleri 40-50 cm uzunluğunda olan dallarında kümeler halinde çok sayıda yetişir. Birçok farklı renk çeşidi mevcuttur. Beyaz, mor, pembe tonlarında olan bu çiçeğin en yaygın olarak tercih edilen rengi beyaz olandır.

Yaprakları çiçeklerinin sayısından daha azdır. Bu nedenle çok çiçekli ve gösterişli bir çiçek türüdür. Kokuları çok güzel olduğu için birçok kozmetik ve parfüm alanlarında kullanılmaktadır. Çok yıllıklı bir bitki olduğu için uzun süre dayanabilen bir çiçektir. Yıl boyu çiçekleri solup tekrar tekrar açabilir. Şebboy çiçeğinin yaprakları tüylü yapıdadır.


Şebboy Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Anlamı güzellik, saflık ve sevgi olan bu çiçeğin bakımı oldukça kolay olduğu için çok tercih edilen bir çiçektir. Şebboy çiçeği bu nedenle de hediye olarak verilebilir. Bu çiçeğin uzun ömürlü olabilmesi ve daha sağlıklı çiçekler açabilmesi için bakımı oldukça önemlidir.

Şebboy çiçeğinin bakımı noktasında en önemli olan kriter toprağı her zaman nemli olmalıdır. Ne çok ıslak ne de kuru olmamalıdır. Çok fazla sıcaklık sevmezler ancak soğuğa karşı da dayanıklı bir çiçek değildir. Sıcaklık kavramına dikkat edildiği taktirde iyi bir sonuç elde edilebilir. Aynı zamanda şebboy çiçeği ışığı da çok sever. Bulunduğu ortamda bolca ışık almak onun coşmasına ve daha da güzelleşmesine neden olacaktır. Eğer sağlıklı bir şebboyunuz olmasını istiyorsanız bakımı noktasında çok özen göstermelisiniz.


Şebboy Çiçeğinin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şebboy çiçeğinin bakımı oldukça kolay ama bir o kadar da özen isteyen bir durumdur. Düşük sıcaklıklara dayanıklı olan bu bitkinin özellikle havaların çok soğumadığı, ılıman Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi daha kolaydır. Şebboy çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

·       Işık: Şebboy çiçeği ışık ve güneşi oldukça sever. Fakat yaz aylarında çok sıcak ve kurak günlerde güneşi direk alması onu olumsuz etkileyecektir. Bu zamanlarda biraz gölgeli ortamlarda bulunmasında fayda vardır. Özellikle perde arkaları bu zamanlar için şebboy çiçeğine en uygun yerlerdir.

·       Sıcaklık: Genellikle aşırı sıcakları sevmezler. Şebboy çiçekleri için en ideal sıcaklıklar 16-22 derece civarıdır. Ilıman havaları seven şebboy çiçeği çeşitli sıcaklık derecelerine de oldukça dayanıklı bir çiçek türüdür.

·       Sulama: Şebboy çiçeği bakımında sulama yapılması gereken zaman dilimi 3-4 günde bir defa olacak şekilde yapılmalıdır. Özellikle toprağı nemli olmayı sevdiği için toprağının yüzeyi kurudukça yapabilirsiniz. Çok sık sulanmayı sevmezler, aşırı sulama yapıldığı taktirde çiçekleri kısa zamanda çürüyüp dökülebilir.

·       İlaçlama: Şebboy çiçeği bazı mantar türlerinden ve yaprak bitlerinden çok çabuk etkilenebilir. Sağlıklı bir toprağının olabilmesi için ve çiçeğin hastalanmaması için ilaçlama yapılmalıdır.

·       Gübreleme: Besin değerleri açısından şebboy çiçeğinin toprağı zengin olmalıdır. Gübreleme yapılmalıdır fakat sağlıklı bir yetiştirme için ve çiçeklerini hızla açabilmesi için aşırı gübreleme yapılmamalıdır. Bu duruma dikkat edildiği takdirde sağlıklı bir gelişme gösterecektir.

·       Konumlandırma: Aynı zamanda şebboy çiçeği ışığı da çok sever. Bulunduğu ortamda bolca ışık almak onun coşmasına ve daha da güzelleşmesine neden olacaktır. Eğer sağlıklı bir şebboyunuz olmasını istiyorsanız bakımı noktasında çok özen göstermelisiniz.

·       Toprak ve saksı seçimi: Şebboy çiçeği için seçilmesi gereken toprağın humus ve mineral bakımından zengin olması gerekmektedir. Besin değeri yüksek olan topraklarda yetiştiğinde çok sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Şebboylar için saksı seçmeniz gerektiğinde drenajı yüksek bol delikli saksılar tercih etmelisiniz. Uzun süre dayanıklı olan bir çiçek olacağından büyüyecektir bu nedenle büyük saksılar tercih etmelisiniz.


Şebboy Çiçeği Sık Sorulan Sorular


Şebboy Çiçeği İsmi Nereden Gelir?

Şebboy çiçeği, dilimize Farsçadan “Şebbuy” kelimesinin değişimi ile gelmiştir. Anlamı “Gece Kokusu” olarak bilinmektedir. Rengarenk olması ve çok güzel kokusuyla tanınır.

Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu çiçeğin uzun ömürlü olabilmesi ve daha sağlıklı çiçekler açabilmesi için bakımı oldukça önemlidir. Şebboy çiçeğinin bakımı noktasında en önemli olan kriter toprağı her zaman nemli olmalıdır. Ne çok ıslak ne de kuru olmamalıdır. Çok fazla sıcaklık sevmezler ancak soğuğa karşı da dayanıklı bir çiçek değildir. Sıcaklık kavramına dikkat edildiği taktirde iyi bir sonuç elde edilebilir.

Şebboy Çiçeği Konumlandırması Nasıl Olmalıdır?

Aynı zamanda şebboy çiçeği ışığı da çok sever. Bulunduğu ortamda bolca ışık almak onun coşmasına ve daha da güzelleşmesine neden olacaktır. Eğer sağlıklı bir şebboyunuz olmasını istiyorsanız bakımı noktasında çok özen göstermelisiniz

Şebboy Çiçeği Hangi İklimde Yetişir?

Genellikle aşırı sıcakları sevmezler. Şebboy çiçekleri için en ideal sıcaklıklar 16-22 derece civarıdır. Ilıman havaları seven şebboy çiçeği çeşitli sıcaklık derecelerine de oldukça dayanıklı bir çiçek türüdür. 




Diğer Yazılarımız