Orkide Çiçeği Ne Anlama Gelir?

Orkide Çiçeği Ne Anlama Gelir?


Orkide çiçeği süs bitkilerinin içinde en gözde olan narin, egzotik ve zarif bir çiçektir. Orkide çiçeğinin anlamı aşkı, güzelliği, lüks ve gücü simgeleyen bir ifadedir. Bu nedenle hayatın tüm değerli anlarını kutlamak için mükemmel çiçeklerdir. Fakat bir o kadar da orkideler, bakımının zor olmasıyla ünlüdür ama bitki sever birçok insan için, etkileyici güzellikleri ve zarafetleri onları bu zahmete değer kılar. Orkide çiçeğinin anlamını ve neyi sembolize ettiğini bilmek, sevdiğiniz veya değer verdiğiniz kişiye istediğiniz mesajı göndermenin bir yoludur.


Orkide Çiçeği Renk Çeşitleri ve Anlamları

Gökkuşağının benzersiz renkleri gibi orkidelerinde canlı ve etkileyici birçok renk çeşidi vardır. Bir sembolizm zenginliği olarak, her orkidenin kendi önemi ve bir anlamı vardır. Orkide çiçeğinin genel anlamı, çekicilik ve güzellikten incelik ve doğurganlığa kadar çeşitlilik gösterse de bu muazzam çiçekler her türlü kutlama için, her durum için uygun ve özel çiçeklerdir. Orkidelerin renklerine göre anlamları da değişmektedir. Renklerine göre orkide çiçeklerinin anlamı;

·       Beyaz Orkide Çiçeği: Beyaz renk adının da anlamıyla bağdaştırıldığında saflık ve temizlik ifadesini taşır. Orkidelerde de bu durum farksızdır ve beyaz orkide çiçekleri, saflığın simgesi olup ayı zamanda inancı, alçakgönüllülüğü, güvenliği, zarafeti masumiyet ve güzelliği simgeler. Kişiler beyaz orkidenin narinliğine ve zarafetine değer veriyor. Beyaz orkideler tüm özel günler için anneye, sevgiliye, arkadaşa, yeni doğum yapan ablanıza veya eşinize gönderilebilecek en anlamlı ve değerli çiçeklerdir.

·       Mavi Orkide Çiçeği: Mavi orkideler güzelliğine hayran kaldığınız bir kişi için verilmesi en anlamlı hediyedir. Hatta böyle bir kişi için mavi orkide çiçeğinden daha iyi bir çiçek yoktur. Bu özel ve zarif çiçek, çok sevdiğimiz ve kalbimizde özel bir yeri olan gözümüzün güzel gördüğü alışılmadık ama doğal bir güzelliği sembolize eder. Mavi orkide çiçeği, güzellik ve benzersizliğin simgesidir.

·       Mor Orkide Çiçeği: Mor renkli orkideler genel olarak asaleti ve otoriteyi temsil eder. Sevdiğiniz birine mor orkide göndermek, bu eşsiz güzellikteki asil çiçeği alanların kendilerini önemli hissetmelerini sağlayacaktır. Albenisi ve cazibesiyle mutlu etmek istediğiniz sevdiklerinizi fazlasıyla cezbeder.

·       Pembe Orkide Çiçeği: Pembe orkideler kadınlığın, zarafetin, nezaketin ve mutluluğun sembolize ettiği nadide bir çiçektir. Aynı zamanda mutluluğunu anne olarak katlayan annelerin ve ailelerin o büyülü dünyasına girerek onları mest eden doğurganlığın ifadesi olan bir çiçektir.

·       Kırmızı Orkide Çiçeği: Kırmızı orkideler bütün çiçeklerde olduğu gibi orkide de aşkı, tutkuyu ve romantizmi simgeler. Hayatınızda özel bir yeri olan, hoşlandığınız, aşık olduğunuz ya da eşleriniz için sıradanlıktan çıkıp kırmızı gül hediye etmek yerine kırmızı orkide çiçeği vererek onları hem şaşırtıp hem de aşkınızın gücünü ifade etmiş olursunuz.

·       Yeşil Orkide Çiçeği: Şans, iyilik ve sağlığın temsilcisi olan yeşil orkideleri hayatınıza şans getirdiğine inandığınız değer verdiğiniz kişiler için hediye edebilirsiniz. Evlerinizde yeşil orkideler bulundurmak size iyi şans getireceği inancını simgeler.

 


Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Orkide çiçekleri narin güzelliklerinin yanında yetiştirilmesi de bir o kadar zor ve özen gösterilmesi gereken bir çiçek türüdür. Orkide çiçekleri adeta bir bebek gibi bakıma ihtiyaç duyarlar ve bu ihtiyaç karşılığında dikkat edilerek bakıldığında o narin tomurcuklarını ve çiçeklerini açarak sizden mahrum bırakmazlar. Yani orkide çiçeğinin bakımını özenle üstlenince, sizin bu özel çabanız karşılığında orkideler de sizi zarif ve etkileyici çiçekleriyle yıllarca ödüllendirebilir. Bu özel çiçeklerin bakımı noktasında, onların nasıl gübrelenmesi gerektiği, nereyi sevdikleri, nasıl sulandıkları ve saksılarının nasıl olması gerektiğine varana kadar birçok bakım kriteri mevcuttur. Bunları şu şekilde kısaca sıralayabiliriz;

1.    Orkidelerin Sulama Bakımı Nasıl Olmalı?

Tüm çiçeklerde olduğu gibi, orkide çiçeklerinde de canlılığını yitirmesi veya solması genellikle yanlış veya çok sulamadan kaynaklanmaktadır. Orkidelerin düzenli ve sık sık sulanmaktan daha çok onların ihtiyaçlarına ve ne kadar su kullandıklarına dikkat ederek su verilmesine ihtiyacı vardır. Tabi ki bu durumda yine bulunduğu yere, neme ve ışığa göre değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla bu sulama olayını çiçeğiniz zaten kendisi bulunduğu şartlara göre kendi belirler sizin sadece bunu takip edebilmeniz önemlidir. Yani orkide ne zaman ki kurumaya başlıyor kurumadan hemen önce sulanması gerekmektedir. Saksının içi kuruduğunda daha fazla su eklemelisiniz demektir. Sulamayı yaparken saksı karışımına su dökerek fazlalığın muhakkak dipten akmasına izin vermek gerekir.

2.    Orkide Çiçeklerinin Saksı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Orkidelerin saksı seçimleri bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli nokta saksı içerisinde su tutmamalıdır. Bu durumda drenaj adı verilen saksıda bulunan akıtılan suyun fazlalığının dışarı sızmasına yardımcı olan deliklerin çok olması gerekir. Fazla suyu sevmeyen orkidelerin saksısında da çok su birikmemesi gerekir. Orkideler genel olarak büyük hacimli ve şeffaf saksılardan hoşlanırlar. Çünkü orkidelerin çiçekleri kadar köklerinin de ışığa ihtiyacı vardır. Büyük ve fazla drenajlı olan saksılarda bu köklerin daha rahat nefes almasını sağlayacaktır.

3.    Orkide Çiçekleri Nereyi Sever?

Orkide çiçekleri genel olarak tropikal bir bitkidir. Bu nedenle klimalı ve kuru ortamları atmosferini zorlayacağı için sevmezler. Doğuya bakan pencereler orkideler için muazzam yer seçeneğidir. Güneye bakan ve perdesi açık yerler fazla gün ışığı alıp sıcak olabilir fakat biraz geride durması ışığın filtrelenmesi yeterli olabilir. Genellikle kuzey cepheyi çok loş oldukları için sevmezler. Yani orkidenin çiçeklerinin ışıldaması için biraz gün ışığına ve neme ihtiyacı vardır. Orkide çiçekleri genellikle yerini sevdiğinde coşarak ihtişamla çiçek açar ve sizi kendine hayran bırakır.

4.    Orkide Çiçekleri Nasıl Gübrelenir?

Orkide çiçeklerinizi düzenli olarak çok az veya hiç üre olmayan dengeli ve sağlıklı bir gübre ile beslemelisiniz. Bir diğer öneri ise orkidenizi her suladığınızda çeyrek güçte, suda çözünür gübre ile gübreleme yapmaktır. Yani gübre üzerinde yazan miktarın ¼ ünü kullanarak suyla karıştırmanız yeterli olacaktır. Bu karışım orkidelere haftalık olarak verilebilir. Ayrıca gübreleme yaparken saksınızın köklerinin de kuru olmaması gerekir bu durum köklerini yakmanıza neden olur.  


Sık Sorulan Sorular


Orkide Çiçeklerinin Ne Kadar Işığa İhtiyacı Var?

Orkide çiçekleri güçlü ışıkta gelişirler ışığı severler fakat doğrudan ışığa maruz kalmak onların çiçeklerini yakabilir. Yeterli ışık olmayan yerde çiçeklenip açmasını beklemeyin. Genellikle doğu ve güney cephelerden gelen parlak ve dolaylı ışıkları severler.

Orkide Çiçekler Dalından Nasıl Çoğalır?

Orkidelerin çoğaltılmasını anlayabilmek için çiçeğin özelliklerinin ve yetiştirilme koşullarının iyi bilinmesi gerekmektedir. Genellikle kökünden çoğaltılma işlemi yapılan orkideler de dalından da çoğaltma mümkündür. Bunun için yaprağından ya da dalından kopartılarak bir iki gün kadar su dolu bir kapta bekletilerek bu dalın kök salması sağlanır. Daha sonra başka bir saksıya alınarak iki günde bir sulanıp daha az güneş alan bir yerde büyütebilirsiniz.

Orkide Nasıl Çiçek Açtırılır?

Coşkulu ve bol çiçekli orkideniz bir süre sonra çiçek açmayı bırakabilir. Bu aşamada orkidenizin öldüğünü düşünebilirsiniz fakat orkideniz için bu bir uyku halidir. Bu dönem yaklaşık olarak altı ile dokuz ay arasında sürmektedir. Bu süre zarfında orkidenizin yeniden çiçeklenebilmesi için gübrelemeniz gerekmektedir. Ve orkidenizi 19-28 derece arasında daha serin bir ortama koyun. Orkidenizi her zaman dolaylı biraz ışık alan bir yerde tutmalısınız. Ve bakımına özenle devam etmelisiniz. Eğer şanslıysanız orkideniz yılda iki defa çiçek açabilir. 




Diğer Yazılarımız